Karel Heirbaut

De Barst heeft als doel om het werk en het gedachtengoed van Karel Heirbaut via alle mogelijke middelen bekend te maken bij het brede publiek. Een belangrijk element hierin vormt het bewaren, archiveren en ontsluiten van het culturele erfgoed dat Karel Heirbaut heeft achtergelaten onder alle mogelijke vormen.
Maar daarnaast wil De Barst ook het werk en het gedachtengoed van Karel Heirbaut in contact houden met de nieuwe sociale bewegingen die zich ontwikkelen. Dit doen we via het hedendaagse medium video.

Wie is Karel Heirbaut?

Karel Heirbaut werkte als stellingmaker en syndikalist op de Boelwerf. Het KWB-manifest uit de jaren ’70 heeft zijn leven gekenmerkt: “Het kapitalisme maakt mens, dier en natuur kapot.”

Het Waasland, eens een industriegebied met de Boelwerf, de textielindustrie, de bonneterie en vele metaalwerkhuizen zoals Nobels-Peelman, is nu een industrieel kerkhof.
De auteur heeft deze evolutie intens beleefd. In het midden van de sociale strijd heeft hij deze teloorgang van dichtbij meegemaakt en vastgelegd in vertellingen, romans en fotoboeken. Hij werd de croniceur van zijn streek met een internationale binding. Want schepen varen op alle wereldzeeën. Zo kwam Karel Heirbaut met pen en camera terecht midden de strijd tegen de opbouw van de kerncentrales en stapte hij mee langs de Schelde om ze van de vervuiling te redden. Hij vloog naar Manila, Hongkong en Belfast waar hij de begrafenis meemaakte van één van de hongerstakers. Hij was in Albanië, achter het IJzeren Gordijn, bezocht het land van Fidel Castro en deelde het leed van de Palestijnen.

Het boek Stromen blijven stromen is een opeenvolging van deze beelden. Steeds gefotografeerd vanop de vloer, in dorpen en op pleinen, iedereen recht in de ogen kijkend.

Via fotocollages werpt de auteur een blik op de liberale economische omwenteling. De Europese mars naar Amsterdam, met duizenden werklozen, uitgeslotenen, sans papiers e.d. kreeg een vervolg in Luxemburg, Keulen en Nice. Hij zocht de politieke top op van Europa om te zien waar bankiers, bazen van multinationals en witwassers van zwart geld hun plannen smeden.

Stromen blijven stromen  is een levend en onmisbaar document, over mensen van vlees en bloed, met een ruime kijk op de wereld, geschreven en bekeken vanuit de plek waar Karel Heirbaut leefde en werkte.

‘Stromen blijven stromen’ kan besteld worden bij
De Barst – Breedstraat 143 – 9100 Sint-Niklaas voor de prijs van 9,5 €

meer info over het werk van karel heirbaut

Deel deze paginaShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone