Struikelstenen, herdenken om niet te vergeten

struikelstenen banner

‘Stolpersteine’, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa liggen er nu meer dan 90.000.
Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme.

Op initiatief van de Werkgroep Struikelstenen, ism. de Stad Sint-Niklaas werden eind augustus de eerste struikelstenen gelegd in Sint-Niklaas.

In deze film gaan de makers, Jef Maes en Trees Heirbaut, dieper in op de noodzaak om de slachtoffers van het nazisme te blijven herdenken. Ze spraken met de initiatiefnemer, Gunter Demnig, met historicus Herman Van Goethem, met Ellen De Soete, initiatiefneemster van de 8 meicoalitie, met Wim Kenis, promotor van de struikelstenen in Antwerpen, met diverse betrokkenen en met familieleden van de slachtoffers. “Mensen zijn maar vergeten als hun naam vergeten is.” Dat motto uit de Talmud en het Oude Testament ligt aan de grondslag van één van de grootste kunstwerken in Europa.

Vanaf vandaag wordt de film gratis ter beschikking gesteld van scholen en socio-culturele verenigingen om in het kader van educatieve projecten te vertonen. De film duurt 34 minuten en is dus ideaal om in een lesuur te verwerken in het kader van de lessen geschiedenis, godsdienst of moraal. Hierbij de link naar de volledige film. 

Wie een filmvoorstelling wil organiseren of de film wil bekijken in de beste kwaliteit kan contact opnemen via e-mail met de makers via singeling_vzw@hotmail.com. 

Indien u wenst kunnen wij ook u ook iemand voorstellen voor de inleiding en de nabespreking van de film. 

De trailer van de film kunt u hier bekijken:  

Hoe worden Struikelstenen gemaakt? 

Benieuwd waar u de Struikelstenen kunt vinden in Sint-Niklaas of elders in België of Nederland: zie https://stolpersteine.app/en/stolpersteine/

Naar aanleiding van het leggen van de Struikelstenen in Sint-Niklaas heeft de werkgroep een boeiende brochure samengesteld. Deze kunt u hier bekijken.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Bevrijding van Sint-Niklaas werkte vzw Singeling een fietstocht uit over oorlog, verzet en vrede. Het is een culturele fietstocht die je langs monumenten en plaatsen brengt die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog en het verzet daartegen. U kunt deze tocht nog steeds fietsen. Hierbij meer informatie http://www.singeling.be/fietsen-vrede-corona-tijden/

Een realisatie, met de steun van de Erfgoedcel Waasland

Erfgoedcel-Waasland_logo

Deel deze paginaShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone